Realov liječnik Niko Mihić i drugi stručnjaci o gorućoj temi – zdravlje sportaša

Hrvatska je danas postala središte svijeta kada je u pitanju sportska medicina. Međunarodni simpozij Pokaži srce u Zagrebu je okupio svjetske liječnike, kineziologe, fizioterapeute i ostale stručnjake. Ovom prilikom u Hrvatsku je prvi put stigao i cijeli liječnički tim nogometnog velikana Real Madri…

Главная страница » Realov liječnik Niko Mihić i drugi stručnjaci o gorućoj temi – zdravlje sportaša

Hrvatska je danas postala središte svijeta kada je u pitanju sportska medicina. Međunarodni simpozij Pokaži srceu Zagrebu je okupio svjetske liječnike, kineziologe, fizioterapeute i ostale stručnjake. Ovom prilikom u Hrvatsku je prvi put stigao i cijeli liječnički tim nogometnog velikana Real Madrid F.C. Predvodnik liječničke službe ovog šampionskog kluba dr. Niko Mihić istaknuo je važnost pravovremenih i sveobuhvatnih liječničkih pregleda sportaša te otkrio protokol medicinskih pregleda igrača u Real Madridu.

„Jako je lijepo vratiti se u voljenu Hrvatsku i moj Zagreb  na poziv mog prijatelja, doc. dr. sc. Tomislava Madžara, s kojim surađujem niz godina. Na ovom simpoziju s veseljem zajedno pridonosimo što boljem znanju u području sportske medicine. Ovdje želim upozoriti na važnost detaljnih i dubinskih pregleda sportaša“, istaknuo je voditelj zdravstvene službe nogometnog kluba Real Madrid F.C dr. Niko Mihić te dodao: „Mi svakog igrača pregledavamo svaki dan. To je izuzetno važno. Biološke testove radimo najmanje svaka tri mjeseca, a ako postoji neki problem, tada i češće. Današnji ritam utakmica izuzetno je naporan i zahtijeva sveobuhvatne preglede. Sportska medicina je također znatno napredovala, na raznim pregledima sada imate uvid u najsitnije detalje, stoga je potrebno iskustvo liječnika koji će kvalitetno procijeniti ozbiljnost situacije.“

Uz dr. Niku Mihića, na Simpoziju su svoja znanja u radu s najuspješnijim nogometašima današnjice podijelili i njegovi kolege iz kluba. Istaknuti liječnik dr. Jose Lopez Chicharro govorio je o nutricionističkom pristupu i suplementaciji kod ozljede mišića te otkrio da je za balansiranu prehranu u Realu zaslužan Abbot Nutrition, koji je ujedno i znanstveni te nutricionistički partner ovog kraljevskog kluba. Fizioterapeuti Reala Pedro Belon Perez i David Escriva Dominguez predstavili su Istegnuće mišića – od mehanizma ozljede do povratka u igru, a kondicijski trener Antonio Pintus osvrnuo se na aerobnu evaluaciju u profesionalnom nogometu.

„Veliko nam je zadovoljstvo i čast da je ponajbolji svjetski klub poslao svoju cijelu zdravstvenu službu na ovaj Simpozij, što pokazuje njegovu važnost i kvalitetu. U posljednje vrijeme zabilježen je veliki porast iznenadnih srčanih smrti, stoga je ovaj simpozij posebno posvećen upravo toj temi“, istaknuo je organizator simpozija Pokaži srce, ravnatelj Poliklinike Life doc. dr. sc. Tomislav Madžar te dodao: „Uz simpozij, na ovom problemu kontinuirano radimo kroz projekt Pokaži srcekoji diljem Hrvatske tijekom godine osigurava besplatne sportske preglede stotinama sportaša kako bismo spriječili što veći broj srčanih smrti.“

U simpoziju su sudjelovali i domaći stručnjaci poput prof. dr. sc. Dragana Primorca, koji je predstavio Hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti kod nogometaša, prof. dr. sc. Milana Miloševića koji je govorio o  preventivnim sportskim pregledima i projektu Pokaži srce te brojnih drugih eminentnih predavača u području sportske medicine, kardiologije, ortopedije, neurokirurgije, fizikalne medicine i rehabilitacije.

Svojim dolaskom Simpozij su podržali i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, posebni savjetnik ministrice u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Igor Jukić, izaslanik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Krističević i drugi.

Simpozij se održao u organizaciji Instituta za sportsku medicinu i unaprjeđenje zdravlja i Hrvatskog društva za nogometnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora i Poliklinike Life, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Suorganizatori i partneri događaja su Sveučilište Sjever, Zdravstveno veleučilište, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez, Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, zdravstvena ustanova Vaš pregled, PSK.

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.