Šampionski pojas Muhammada Alija prodan za više od 6 milijuna dolara

AMERIČKI poduzetnik Jim Irsay kupio je za 6.18 milijuna dolara pobjednički pojas boksačke legende Muhammada Alija koji je osvojio 1974. u meču s Georgeom Foremanom.

Главная страница » Šampionski pojas Muhammada Alija prodan za više od 6 milijuna dolara

AMERIČKI poduzetnik Jim Irsay kupio je za 6.18 milijuna dolara pobjednički pojas boksačke legende Muhammada Alija koji je osvojio 1974. u meču s Georgeom Foremanom nazvanom “Grmljavina u džungli” (“Rumble in the Jungle”). Vlasnik Indianapolis Coltsa NFL-a (liga američkog nogometa) objavio je informaciju o toj kupnji u poruci na Twitteru u nedjelju, rekavši da je “ponosan što je postao čuvar” tog povijesnog pojasa Svjetskog boksačkog vijeća (WBC).

Irsay je dao do znanja da će pojas možda pokazati na izložbi svoje kolekcije u kolovozu u Chicagu i u Indianapolisu u rujnu. Poduzetnik je poznat kao redoviti kupac zanimljivih predmeta. Posjeduje gitare koje su pripadale Elvisu Presleyju, Johnu Lennonu i Princeu te izvorni rukopis Vodiča za anonimne alkoholičare koji je napisao Bill Wilson 1939.

Prodajna cijena pojasa koju je u nedjelju odredio Heritage Auctions i o kojoj je izvijestio Sports Collectors Daily, među najvišima je plaćenim za neki kolekcionarski predmet povezan sa sportom.

Ali je pobijedio Foremana, dotad neporaženog, u Kinshasi, u Zairu (danas Demokratska Republika Kongo) nokautom u osmoj rundi i osvojio svjetski naslov u teškoj kategoriji. Ali, koji je umro 2016. u 74. godini, nosio je naslov prvaka po WBC-u sve dok ga 1978. nije porazio Leon Spinks. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.