Sportski direktor Zadra o sezoni završenoj porazom u finalu prvenstva: ‘Klupski operativci su ostavljeni na vjetrometini, borili smo se kako smo znali‘

Teško je kazati jesu li u Zadru odahnuli jer je turbulentna sezona iza njih, ali je posve sigurno kako je zadarska momčad, unatoč svim problemima, željela još jednom zaplesati s peharom namijenjenom košarkaškom prvaku Hrvatske. Lani se slavilo dvostruku krunu i te će se priče, izgleda, mnogi sjećati…

Главная страница » Sportski direktor Zadra o sezoni završenoj porazom u finalu prvenstva: ‘Klupski operativci su ostavljeni na vjetrometini, borili smo se kako smo znali‘

Teško je kazati jesu li u Zadru odahnuli jer je turbulentna sezona iza njih, ali je posve sigurno kako je zadarska momčad, unatoč svim problemima, željela još jednom zaplesati s peharom namijenjenom košarkaškom prvaku Hrvatske.

Lani se slavilo dvostruku krunu i te će se priče, izgleda, mnogi sjećati još dugo, posebice zbog činjenice da je u ovosezonskoj priči bilo previše disonantnih tonova. To jest, nisu svi puhali u isti rog, napose nakon što je došlo do promjene Nadzornog odbora kluba kojeg je donedavno vodeća politička opcija, HDZ, „lutku na koncu” prepustila oporbi. Onako u stilu “evo pa vidite kako je voditi klub”…

Helbich: Nisam na razini trenera kakav treba Zadru

Ali se i prije toga dogodilo nešto nezamislivo, u NO-u nije bilo nikoga od predstavnika Grada, većinskog vlasnika. Odluku je donio gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Oporba kao da je čekala takav trenutak i krenulo se svim i svačim po klubu, dok se nisu ulovili „na udicu” nevladajućih (HDZ-a), pa se stiglo do gore navedenog. Ali, i taj se balon brzo ispuhao, klub i momčad ostali su na vjetrometini. Nije se znalo tko pije, a tko plaća… Sve je palo na pleća operativaca. A novca nigdje.

Oporbenjaci su razbili priču o mogućem kreditu kojim bi se zakrpalo nebrojene rupe, čitajte plaće igračima. I onda je taj isti NO upao u rupu i u njoj bio sve do pred finalnu seriju, kad su okrenuli priču jer su nakon dugo vremena dobili legitimitet, najavljujući potom uvrštenje u dnevni red Gradskog vijeća Zadra upravo onu točku koju su sami odbacili. Omjer snaga je sad debelo na strani onih koji bi danas jedno, a sutra drugo, dok je košarka kroz sezonu uglavnom bila u drugom planu.

Ako krenemo od početka, uz nastojanje da se ne ponavljamo, onda se može kazati sljedeće… Momčad je prepuštena u ruke Ivana Perinčića koji je prethodnu sezonu radio kao pomoćnik Veljku Mršiću koji je sa Zadrom uzeo spomenutu dvostruku krunu. Slabi rezultati, a što drugo, pomeli su Perinčićal. Uzde je nakratko preuzeo pomoćnik Srđan Helbich, a nedugo zatim stigao je Vladimir Anzulović. Borio se “Zula mlađi” s osvajanjem bodova, osobito u Admiral Bet ABA ligi, ali i s koronom. Na koncu je iz zdravstvenih razloga morao napustiti klupu i glavnu ulogu preuzeo je Helbich, koji je, u granicama svojih mogućnosti, odveo momčad do finala.

U iskrenom razgovoru Helbich mi je, kao malo tko prije, priznao: 

– U Zadar sam doveden kao pomoćnik, ali NO se nakon Perinčića i Anzulovića nije odlučio za dovođenje trećeg trenera. Onda mi je ukazano povjerenje. Nisam mogao odbiti, to ne bi bilo pošteno prema momcima s kojima sam radio. Prihvatio sam ponuđeno, svjestan kako nisam na razini trenera kakvog treba Zadar, onog koji osvaja trofeje – posve ljudski i samokritično je razmišljao Helbich.

‘Suci se igraju karijerama igrača’

I tako se došlo do kraja balade koja je završila u Zagrebu, pobjedom Cibone 61:56 u majstorici, petoj utakmici finala prvenstva. Ali, nije moglo bez repova, svi su prstom upirali u suđenje u nekoliko zadnjih minuta u kojima se odlučivalo pitanje pobjednika.

– Ne bih previše širio priču o suđenju, puno toga je rekao kapetan Dominik Mavra odmah po završetku utakmicu. Otišle su u eter riječi kojima je opisao kroz što smo sve prolazili u finalnoj seriji. I javnost je rekla puno toga, a košarka i klubovi su tu radi njih i nikoga drugog. Ali, očito se ne može bez „repova”, i to dugih. Ono što me osobito boli jest činjenica kako se takvim suđenjem igra s karijerama igrača kojima je košarka život – kazao je Zvonimir Ridl, sportski direktor KK Zadar, koji je podrctao kako će biti “bivši” već ove nedjelje jer je Nadzorni odbor kluba, kaže, zakazao sastanak na kojem će se dogoditi smjene, ne samo njegova… Nije rekao, ali je mislio na direktora kluba Željka Žilavca.

– Momci su se skupili, svjesni da nam je i rotacija sužena, ne samo u finalnoj seriji nego još od trenutka kad smo ostali bez Domagoja Vukovića. Svi koji pozorno prate sport znaju da u njemu odlučuju nijanse. A momčad Zadra je napravila sve da se unatoč silnim problemima – i to ne samo na parketu, nego i općenito u klubu – domognemo finala. Zato im kapa dolje za sve što su napravili. Na koncu, osigurali smo ostanak u regionalnoj Admiral ABA ligi i evo odigrali finale Prvenstva Hrvatske. Ističem, u nemogućim uvjetima – kazao je Ridli i nastavio o “šumovima i klipovima” koji su remetili rad kluba.

– Ne može se razmišljati o pravom klubu, ako dugo vremena nemate predsjednika, ali zato imate strašan pritisak od onih koji bi trebali dati ruku pomoći. Odmakli su se i ostavili nas nekoliko operativaca da se borimo kako znamo i umijemo. Nismo imali prave temelje koje će, vjerujem, oni koji dolaze imati. U protivnom, opet će biti sve po starom uz veliki otpor prema onima koji žele raditi. Govorim u svoje ime, ali i u ime suradnika koji su bili uz mene, da smo radili i po petnaest i više sati dnevno. Nastojali smo igračima osigurati dobar servis. Međutim, to nije dovoljno, oni trebaju imati pravi sportski tretman. Još jednom svima odreda želim zahvaliti jer su napravili pravo čudo, vrhunski posao za uvjete u kojima su radili. Oni koji su priječili da igrači dobiju plaće sad imaju prigodu to ispraviti jer su oni zaslužili svoj novac – kazao je Ridl, zasigurno bivši sportski direktor Zadra. D. Žura

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.