Što pobjeda i ozljeda Tysona Furyja znače za Filipa Hrgovića

NAKON Furyjeve pobjede nad Chisorom, Hrgović je možda korak bliže borbi za naslov prvaka s Oleksandrom Usikom.

Главная страница » Što pobjeda i ozljeda Tysona Furyja znače za Filipa Hrgovića

TYSON FURY potpuno je dominirao u borbi protiv Dereka Chisore, koju je sudac prekinuo u 10. rundi da zaustavi batine koje je izazivač dobivao. Fury je rutinski obranio naslov WBC-ovog teškaškog prvaka i ostao neporažen nakon 34 meča, od kojih je tek jedan završio neodlučeno.

Taj je meč bio posljednja službena prepreka borbi za ujedinjenje svih titula s Oleksanderom Usikom. Filip Hrgović i dalje je samo neslužbena, iako ga je IBF nedavno nametnuo kao obaveznog idućeg protivnika Ukrajincu ako želi zadržati njihov pojas. Ako Usik odbije Hrgovića, morat će se odreći IBF-ova pojasa, pa borba s Furyjem ne bi bila za ujedinjenje svih titula.

Usik je sinoć bio u Londonu, uz ring, na koji se popeo kad ga je Fury prozvao nakon borbe. Fokusiranim pogledom i slabo skrivenim smiješkom gledao je i slušao Kralja Cigana kako izvodi svoj šou i punu minutu mu urla u lice, naziva ga zekom, pičkom i kobasičicom, sve dok se u ringu nije pojavio Joe Joyce, s kojim je Fury odmah “dogovorio” plan B, ako se Usik ne odazove.

Usik tu borbu želi više od Furyja, a Hrgović mu smeta

Furyja nije briga za ujedinjenje titula, on samo želi boksati za sebe i za raju, a sudeći po reakcijama publike, ni fanovima ne bi smetalo da napravi šou s podjednako razmetljivim Joyceom umjesto sa staloženim Ukrajincem koji se ne može ni prepucavati s Furyjem bez prevoditelja.

Usik je taj koji želi Furyjev pojas, koji želi objediniti sve titule, postati neupitni vladar boksačkog svijeta i donijeti veselje svojoj ratom napaćenoj domovini. I želi to što prije, bez da mu nekakav Hrgović kvari planove.

“Ne mogu naslutiti da će Hrgović ni na koji način utjecati na borbu za ujedinjenje titula. Očekujemo da će se ta borba održati iduće godine na Bliskom Istoku”, rekao je nedavno Usikov ukrajinski promotor Aleks Krasjuk.

Sauerland: Razumni smo ljudi, a oni ne žele ni razgovarati

No Hrgović ne odstupa od svog prava za koje se borio cijelu karijeru i inzistira da se borba s Usikom održi. Potvrdio je to Hrgovićev promotor Kalle Sauerland u razgovoru za Sky Sports prije Furyjeva meča s Chisorom.

“IBF je 2015. tražio od Furyja obranu naslova protiv Vjačeslava Glazkova dva dana nakon što je pobijedio Klička, koji ga je držao 10 godina, i osvojio IBF, WBO i WBA pojaseve. To je IBF-ov običaj”, pravdao se Sauerland i pozvao Usikov stožer na pregovore.

“Nitko nije razgovarao s nama. Razumni smo ljudi, idemo razgovarati. Mi slijedimo pravila, pisali smo IBF-u da želimo odmah početi s pregovorima jer nitko još nije razgovarao s nama. Situacija je komplicirana, ali mi čvrsto stojimo pri tome da želimo borbu s Usikom”, rekao je Sauerland.

Ako Fury odbije borbu s Hrgovićem, morat će se odreći IBF-ove titule, za koju bi Hrgović onda boksao protiv drugog protivnika. No to automatski znači da pobjednik meča Usik – Fury ne bi bio apsolutni prvak, nego bi se morao naknadno vratiti po IBF-ov pojas.

Fury mora na operaciju. Znači da ništa od nove borbe početkom 2023.

No nakon Furyjeva sinoćnjeg meča ipak se otvorila šansa da se Ukrajinac predomisli. Fury je, nakon što je u ringu Usiku sve istresao u lice, otkrio da je tijekom meča ozlijedio lakat i da će morati na operaciju od koje će se oporavljati oko dva mjeseca i tek nakon toga znati kad će biti spreman za Usika.

“Sjebao sam si ruku na Derekovoj velikoj glavi, čvrsta je kao cigla”, objasnio je Fury i dodao da će se nakon oporavka s njim biti vrlo lako dogovoriti oko mjesta i termina borbe s Usikom.

Ramazan dodatno odgađa meč s Furyjem

A Usikov “domaći teren” je Bliski Istok, gdje se borba ne bi mogla održati tijekom Ramazana, koji traje od 22. ožujka do 21. travnja. Usik je zato inzistirao na borbi s Furyjem prije Ramazana, što zbog operacije neće biti moguće.

Usik se nije borio od kolovoza, kada je obranio titule u revanšu protiv Anthonyja Joshue, pa ako ne želi čekati na idući meč sve do ljeta, zaista bi mogao “popuniti” željeni termin prije Ramazana borbom protiv Hrgovića. Ona, dakako, donosi određeni rizik da doživi prvi poraz u karijeri i izgubi ne samo IBF-ov, nego sve pojaseve.

Usik protiv Hrgovića može sve izgubiti, na isti način kako je sve osvojio

Ali upravo na takav način Usik je i došao na vlast. Pojaseve je osvojio pobjedom protiv Joshue, koji se trebao boriti s Furyjem za ujedinjenje pojasa. Ali u tu se borbu upleo WBC i naredio treći meč između Furyja i Wildera, pa je Usik dobio priliku protiv Joshue kao obavezni WBO-ov izazivač.

I tada je na put borbe za ujedinjenje titula stala naredba jedne od organizacija, baš kao što stoji i danas. Samo, Usik je tada bio u Hrgovićevoj ulozi, pa vrlo dobro zna što u borbi s El Animalom može izgubiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.