U Parizu zaokret trenerske politike: specijalistu za ‘male’ momčadi guraju u ruke supermoćni PSG

Zaokret politike gledat ćemo u PSG-u. Ne, neće prestati trošiti basnoslovne iznose na transfere i plaće, neće ni prestati s pokušajima da „namame” koju god zvijezdu mogu. Zaokret se, naime, dogodio s odabirom trenera. Ugledni L’Equipe javlja kako bi kormilo prve momčadi trebao preuzeti Christophe Ga…

Главная страница » U Parizu zaokret trenerske politike: specijalistu za ‘male’ momčadi guraju u ruke supermoćni PSG

Zaokret politike gledat ćemo u PSG-u. Ne, neće prestati trošiti basnoslovne iznose na transfere i plaće, neće ni prestati s pokušajima da „namame” koju god zvijezdu mogu.

Zaokret se, naime, dogodio s odabirom trenera. Ugledni L’Equipe javlja kako bi kormilo prve momčadi trebao preuzeti Christophe Galtier.

Klub i dalje nije potvrdio vijest, no čini se kako je potpis samo pitanje dana. Zašto govorimo o zaokretu? Zato što lista prethodnih trenera (pre)skupe pariške momčadi u eri arapskih milijuna glasi ovako: Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Unai Emery, Thomas Tuchel i posljednji koji je platio glavom – Mauricio Pochettino.

Sve su to od reda zvjezdana imena, prokušani trenerski znalci. I osvajali su oni trofeje, daleko od toga da nisu. Ali nisu onaj „pravi”, toliko željeni. PSG, usprkos svim ulaganjima, još uvijek nije otišao do kraja u Ligi prvaka. Domet im je tek jedno finale u posljednjih 10 godina.

Odlučili su se tako na promjenu i, prema svemu sudeći, na trenersko mjesto ustoličen će biti 55-godišnji Galtier. Za njega, barem većina vas, priznat ćete, nikada nije čula. Razumljivo je to jer čovjek ne pripada u prvu kategoriju velikih trenerskih imena, razvikanih i dobro znanih. Ali to nipošto ne znači da francuski stručnjak ne zna posao.

Dapače, dokazao je to u nimalo lakim uvjetima. Upravo on režirao je senzacionalno osvajanje francuskog prvenstva s Lilleom prije dvije sezone. Ukrali su tada naslov nemjerljivo skupljim Parižanima. Sjajno su krenuli i naletima odolijevali čitavu sezonu da bi se na kraju okrunili naslovom. Prešao je potom u Nicu s kojom je prošlu sezonu završio na petom mjestu izborivši tako nastup u Europi. Titulu za najboljeg trenera godine ponio je tri puta (2013., 2019. i 2021.).

E, sad… Kako će se snaći u Parizu? Galtier je dokazani stručnjak za podizanje „manjih” momčadi do vrha. Postavlja se pitanje kako podignuti one koji su već godinama na vrhu. U ruke je dobio treću najvrjedniju momčad svijeta. Po Transfermarktu „pizaju” nevjerojatnih 818 milijuna eura. Skuplji od njih samo su Liverpool i Manchester City. S tako skupim „alatom” Galtier još nije radio.

Posao u Parizu nosi sa sobom niz očekivanja i zacrtanih ciljeva. A ona su u takvom klubu uvijek najviša moguća. Naslovi u francuskom prvenstvu i kupovima su obavezno štivo. A ništa manje neće se očekivati ni u novoj sezoni Lige prvaka. Pogotovo nakon što je Kylian Mbappe odlučio ostati. O uvjetima njegovog ostanka ćemo drugom prilikom…

U Parizu se nadaju kako će s novim, manje poznatim trenerom konačno dobiti stabilnost toliko potrebnu za napad na „ušati trofej”. Neće biti lako francuskom stručnjaku. Uklopiti toliko usijanih glava u svoj radnički sistem nimalo je jednostavan zadatak. ∙

Source: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.