Wilderu ni bolesna kći više nije bila motivacija. Jedan događaj sve je promijenio

DEONTAY WILDER nakon dva uzastopna poraza prekidom od Furyja potpuno je izgubio motivaciju za boksom, ali sve je promijenila gesta u njegovu rodnom gradu.

Главная страница » Wilderu ni bolesna kći više nije bila motivacija. Jedan događaj sve je promijenio

AMERIČKI boksački teškaš Deontay Wilder vraća se u akciju u subotu, gotovo godinu dana nakon svoje posljednje borbe – epske trilogije s Tysonom Furyjem. Tijekom posljednjih 12 mjeseci 36-godišnji Wilder ozbiljno je razmišljao o umirovljenju, ali je na kraju odlučio potpisati ugovor za borbu protiv Finca Roberta Heleniusa u Barclays Centeru u New Yorku, piše BBC.

Uz upitnike nad Wilderovom motivacijom, njegov trener Malik Scott kaže da je motiviran kao nikad prije: “Još uvijek ima mračni borbeni duh kad je u ringu. To je ono što volim jer kad jednom to zlo i opakost nestanu, vrijeme je za mirovinu.” Nakon uzastopnih poraza od Furyja, Wilder je morao ponovno otkriti svoju strast prema sportu, a BBC Sport ispituje zašto se Brončani Bombarder vratio.

“Mislili smo da je gotovo”

Porazi od Furyja bili su prvi u Wilderovoj prethodno savršenoj karijeri i zbog njih je ostao bez WBC-ova naslova svjetskog prvaka, koji je držao od 2015. godine. Također su nosili dodatni šok zbog uzastopnih poraza prekidima.

U mjesecima koji su uslijedili poslije trilogije 9. listopada 2021., Wilderova se budućnost činila neizvjesnom nakon što je izgubio strast prema sportu: “Išao sam u dvoranu nekoliko puta da pokušam steći taj osjećaj. Nisam ga mogao pronaći. Taj osjećaj više nije postojao.”

Wilder je postao boksač kako bi financijski uzdržavao svoju kćer, koja ima neizlječivo oštećenje kralježnice, ali tada je izgledao kao da je spreman oprostiti se.

“Svi smo mislili ‘to je to’ – nije želio gledati boks, nije želio biti u blizini boksa. Bilo je 50-50 jer Deontaya stvarno nije zanimao boks. Sve dok kip nije otkriven, bio sam vrlo nesiguran”, nastavio je Scott.

Kip koji Scott spominje je brončana statua Wildera u prirodnoj veličini, koja je podignuta u njegovu rodnom gradu Tuscaloosi u Alabami u svibnju ove godine. Umjetničko djelo potaknulo je Wildera da preispita svoju budućnost u ringu.

“To je bio prvi put da sam ga vidio nasmijanog od uha do uha otkako smo se spremali za treću borbu s Furyjem”, rekao je Scott. “Smiješio se i hihotao, a to nisam vidio od prošlog trening-kampa. Tada je pred tom masom ljudi rekao da se neće povući. Nakon što je kip otkriven zaiskrilo je i otada gori vatra. Oko sat vremena kasnije govorio je o kampovima za trening i suparnicima.”

Je li Wilder izgubio samopouzdanje?

Potaknut podrškom svoje zajednice, Wilder se vratio u teretanu. Scott kaže da je njegov borac ponovno pronašao motivaciju, ali pitanja još uvijek lebde nad fizičkim i mentalnim ožiljcima nakon iscrpljujuće tri borbe s Furyjem između 2018. i 2021. godine.

“Očito je pao, nismo dobili rezultat koji smo željeli, on je samo čovjek. Ali ne mislim da se Deontay morao psihički oporavljati jer je postigao toliko toga”, rekao je Scott.

“Da biste se mentalno obnovili, morate biti netko tko je istinski neostvaren, netko tko nije ušao u povijest. Gubitak boksačkog meča nije nešto zbog čega bi Deontay mogao izgubiti samopouzdanje. Jednostavno, izgubio je u boksačkom meču od vrlo dobrog borca.”

Sljedeći će biti Usik ili Joshua

Fury je dvaput pobijedio Wildera prekidima agresivnom taktikom, udarcima tjerajući udarača na povlačenje, zlostavljajući nasilnika koji je prethodno nokautirao 41 od 42 suparnika.

Scott, međutim, poziva Heleniusa na oprez ako planira posuditi Furyjev recept: “Nadam se da će Helenius kopirati Furyja jer će vrlo rano doznati da je Deontay s razlogom četiri puta rušio Furyja. Helenius nema bradu kakvu ima Fury. Vidjeli smo da ga udaraju boksači s mnogo manje snage i da ostaje na podu. Nije otporan na udarce poput Furyja.”

Wilderova želja u kampu bila je u oštrom kontrastu s nemotiviranim treninzima nakon poraza od Furyja. 

“On trenira tri puta jače nego što je ikad trenirao. Da biste to učinili, morate to željeti. Unutra mora gorjeti vatra. Moramo ga usporiti, zakočiti. On daje 130% svaki dan, a to nisu stvari koje možete odglumiti”, rekao je Scott i dodao: “Što god Helenius izvede, neće biti dovoljno jer će ga Deontay Wilder uspavati.”

Nordijska noćna mora uživa u usponu forme nakon što je pobijedila u zadnja tri meča, ali Wilder ga dobro poznaje kao svog bivšeg sparing-partnera. Scott kaže da trenutačno razmišljaju samo o Heleniusu, ali da u slučaju očekivane pobjede Team Wilder želi još jednom doći do vrha teške divizije.

“Ovo je druga polovica njegove karijere, on nije u ovome zbog novca, ali sljedeća borba trebala bi biti velika. Sljedeći bi bio Oleksandr Usik ili Anthony Joshua. Nisam zainteresiran da se Deontay bori s Andyjem Ruizom ili Frankom Sanchezom. On želi biti neprikosnoveni prvak svijeta u teškoj kategoriji”, zaključio je Scott za BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.