Željko Mavrović za Index: Da sudac nije prekinuo Babićev meč, bio bi masakr

ALEN BABIĆ u borbi za pojas svjetskog prvaka doživio je prvi poraz karijere, baš kao prije 25 godina Željko Mavrović, koji je za Index prokomentirao Savageov debakl u Poljskoj.

Главная страница » Željko Mavrović za Index: Da sudac nije prekinuo Babićev meč, bio bi masakr

ALEN BABIĆ u subotu navečer imao je meč karijere, borio se za WBC-ov naslov svjetskog prvaka u bridger kategoriji, ali protiv Poljaka Lukasza Rozanskog u njegovu rodnom gradu doživio je prvi poraz karijere u 12 borbi, izdržavši u ringu samo dvije minute i 10 sekundi prije nego što je sudac prekinuo meč.

Boksač iz Rovinja izgubio je točno onako kako je redovito pobjeđivao u prvim mečevima karijere. Rozanski je od prve sekunde divljački nasrnuo na njega i već mu nakon 15-ak sekundi zadao težak udarac koji ga je uzdrmao. Babić je bio i u nokdaunu i jednostavno izgledao nemoćno pod naletima agresivnog Poljaka.

Za kratki komentar još kraćeg meča pitali smo legendarnog hrvatskog boksača Željka Mavrovića, koji je također prvi (i jedini) poraz karijere doživio u borbi za svjetski pojas, ali on je protiv velikog Lennoxa Lewisa 1998. izdržao svih 12 rundi i čak ga imao na konopcima sredinom meča. On tada nije iskoristio svoju priliku, ali Babić nije ni došao u poziciju da je iskoristi.

Je li Babić podbacio već u taktičkoj i psihološkoj pripremi za borbu?

Taktički sigurno nije dobro odradio meč. Psihološki, ne znam je li bila upitna njegova motiviranost jer on nije takav tip. Pogrešno je ušao u meč, ako je Rozanski već krenuo takvom silovitošću, trebao mu je uzvratiti pa kom opanci, kom obojci.

I ne samo što je tako ušao, nego je i nakon 15-20 sekundi primio vrlo težak udarac koji ga je vidno uzdrmao. To je bio moment nakon kojeg više ne možeš reći što je trebao. Izgubio je kompas, glava je uzdrmana, donosiš pogrešne ili nikakve odluke.

Da se danas opet bore, sigurno bi se Alen odmah zaletio k’o bik i zadao prvi udarac, ali krenuo je s prilagođavanjem, htio se postupno zagrijavati u ringu, a Rozanski to nije dozvolio, nego ga je iznenadio.

Je li sudac prerano prekinuo meč?

Da ga nije prekinuo, bio bi masakr. Babić nije pokazivao suvisle znakove da kontrolira sebe i situaciju, nemaju tu suci puno izbora. Primao je teške udarce, a nije vraćao. Kad se to dogodi nekoliko puta, sudac mora prekinuti meč.

Za Alena bi bilo bolje da je kleknuo pa bi mu sudac morao ponovno brojati, ali tako bi si kupio još malo vremena da se sabere i pokuša nastaviti. Ali nije se toga ni sjetio, što je pokazalo da mu mozak ne funkcionira kako treba.

Je li porazu pridonijela promjena trenera, nakon što je Babić napustio dugogodišnjeg trenera Pijetraja i angažirao Amerikanca Wilsona?

Prekratko je bilo razdoblje u kojem su oni trenirali, niti je od Lea mogao dobiti više u zadnjih nekoliko mjeseci niti je s Wilsonom mogao što novo dobiti. Ne vidim da je ta promjena značajno utjecala na rasplet.

Kako će se ovaj poraz odraziti na nastavak Babićeve karijere?

Ovako velik meč sigurno mu se neće tako brzo otvoriti, morat će opet napraviti niz pobjeda, izgraditi povjerenje sebi i menadžerima. On boks doživljava kao svoj život. Nakon ovog poraza može biti milijardu kombinacija, a nijedna nije sigurna, ali sigurno je samo da neće odustati od boksa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.